XATÓ

Les Salses més típiques de la Cuina Catalana

D’entre les salses més típiques de Catalunya, sens dubte, trobaríem la Salseta del Poble Sec: l’orquestra de ball catalana que durant tants anys ha estat amenitzant les festes majors de tot Catalunya. El problema és que, per molt que t’agradi aquesta salseta, no te la pots menjar, però sí gaudir-la d’una altra manera; sobre tot si t’agrada ballar.

La Salseta del Poble Sec

Música i Cuina en constant evolució

La relació que la salsa (com a gènere musical) té amb la cuina és menys distant del que pensem. Tot neix a base de mescles i síntesis de diferents ritmes, sons, ingredients freds o calents, amb l’objectiu d’acompanyar o enaltir certes músiques o menges.

Alguna cosa d’això segur que té a veure amb el nom de l’orquestra de ball esmentada.

En aquest blog, però, ens ocuparem de la salsa en la seva vessant més gastronòmica, que per això és el blog d’un Restaurant de Cuina Tradicional Catalana.

Cuiners genuïns

I així com grans musics, atrevits i visionaris, van canviar els ritmes i patrons de les partitures, també trobem cuiners, pastissers i gastrònoms que a cops genuïns de batuta, van canviar la manera de dansar entre fogons.

Recorda, si no, la famosa Esferificació: aquella tècnica culinària creada per William J.M. Peschardt l’any 1946 i popularitzada arreu del món pel cuiner català Ferran Adrià.

Esferificacions

Si parlem, doncs, de salses, i deixant de banda la música i la gastronomia molecular -que ja has vist que és més antiga del que sembla-, saps quines són les salses més típiques de la cuina Catalana?

8 Salses típiques Catalanes que has de conèixer sí o sí

En la cuina catalana hi trobem un gran nombre de salses pròpies que aporten sabor, color, olors i distinció a moltes de les nostres receptes més conegudes.

Algunes d’aquestes salses s’identifiquen ràpidament amb determinats plats: com el romesco i els calçots, o el xató. La gràcia de moltes de les salses més típiques de la cuina Catalana és que són tan versàtils que cassen a la perfecció amb nombroses creacions. Qui ha dit que no pots menjar-te uns cargols amb salsa romesco? On s’és dit que la samfaina només queda bé amb el bacallà?

Aquestes són algunes de les salses més típiques de la cuina catalana.

1. Allioli

Els romans i els egipcis ja preparaven salses similars a l’allioli. D’origen Mediterrani, és una salsa espessa i de color groguenc que es fa picant alls i emulsionant-los amb oli d’oliva tot afegint-hi un polsim de sal.

Allioli

Aquesta és la recepta original. Però degut a que és difícil de lligar si no s’hi té traça, és força corrent d’afegir-hi un rovell d’ou o un ou sencer per lligar-ho amb menys esforç.

2. Romesco

Original de la zona de Tarragona, aquesta salsa s’acostuma a elaborar amb oli d’oliva verge, vinagre, tomàquets i alls escalivats, all cru, nyores, avellanes, ametlles torrades, pa torrat o fregit, pebre vermell, bitxo i sal.

Romesco

La relacionem fàcilment amb els calçots, però és una salsa que lliga la mar de bé amb altres plats. Amb carns a la brasa, peixos, verdures saltejades, escalivada o fins i tot com a toc final d’un arròs mar i muntanya.

3. Xató

Aquesta és una altra de les salses més típiques de la cuina Catalana. Molt similar a la salsa de romesco agafa el nom del mateix plat al que guarneix: el xató, que és l’amanida típica de la zona del Garraf i El Vendrell feta amb escarola, bacallà esqueixat, tonyina, anxoves i olives arbequines.

Xatonada

La salsa de xató s’elabora amb els mateixos ingredients que la de romesco però és de textura mes consistent. S’hi noten més els fruits secs, no s’hi afegeix tant de vinagre i s’hi pot posar pebre vermell dolç per pujar-la una mica de color i que contrasti més amb el bacallà.

4. Samfaina

La samfaina és una barreja de verdures trossejades passades per la paella amb un bon raig d’oli d’oliva i sal. Generalment s’elabora amb tomàquet, pebrot, ceba, albergínia i carbassó.

Bacallà amb Samfaina

Aquesta barreja de verdures es pot condimentar amb pebre, julivert o altre herbes com llorer, romaní, orenga o farigola. I ens acompanyarà a la perfecció plats com carns a la planxa, peix, llegums, cargols, arròs o pasta. I si ets una mica golafre i no pots viure sense pa: doncs una llesca de pa amb una bona escampada de samfaina al damunt…mel!

5. Olivada

L’olivada és una salsa molt espessa elaborada a base d’olives negres trinxades amb oli d’oliva, sal i alguna espècia al gust del xef, si s’escau. Ens la podem menjar com aperitiu untada sobre unes torradetes, o com a complement a l’oli que fem servir per l’amanida.

Olivada

A part de les negres, també podem utilitzar altres tipus d’olives com les arbequines, empeltre o argullol, per exemple. Si hi afegim anxoves i tàperes, convertim l’olivada en la salsa anomenada Tapenada.

6. Anxovada

L’anxovada és una picada d’anxoves, sal, oli, all, pebre i tomàquet. Sovint, alguns cuiners, hi afegeixen pinyons o pa torrat. És una salsa originaria de la Catalunya Nord, típica de Cotlliure.

Anxovada

Igual que l’olivada, te la pots menjar untant-ne unes torradetes com aperitiu, amb l’amanida o, per què no, untant el pa que faràs servir per fer-te un entrepà de tonyina. No em diguis que no se’t fa la boca aigua…

7. Picada

Pel que fa a les salses típiques de la cuina Catalana no hi pot faltar la picada. No és ben bé una salsa que pugui funcionar de manera autònoma, com l’allioli o el romesco, sinó que s’afegeix durant la cocció del plat que ha de condimentar.

La picada es prepara en un morter on es piquen, generalment, les ametlles, avellanes, pinyons o nous, pa torrat, fregit, bastonets o galeta, all, safrà i julivert.

Picada

Hi podem barrejar una mica de suc o brou del que estiguem cuinant per aclarir-la una mica. Ens servirà per acabar de lligar els sucs, espessir, i per donar aquell toc tan característic a plats com carns, peixos, sopes, arrossos, llegums, etc.

8. Sofregit

El sofregit és l’exemple perfecte de com uns pocs ingredients però tan ben lligats i cuinats donen tan bon resultat. S’elabora només amb tomàquet, ceba, oli i sal. L’all és opcional, tot i que per més d’un és totalment imprescindible.

Sofregit

El sofregit el podem acompanyar d’una picada, si volem, i ens servirà com a base per a cuinar plats de tot tipus, com ara guisats, pastes i arrossos.


Com veus, les salses més típiques de la cuina Catalana són plenes de sabors, colors i aromes, elaborades amb ingredients saludables i que ens serveixen per acompanyar la majoria de plats de la nostra cuina.

Ara que saps quines són les més típiques, només et cal encendre els fogons i posar-te a cuinar. I si no tens paciència o et fa mandra tancar-te a la cuina, sempre ens pots venir a veure a El Tiberi, on podràs degustar les millors receptes de la Cuina Tradicional Catalana.

Pots fer la teva reserva trucant-nos al +34 977 24 28 96

T’hi esperem ben aviat!

Desplaça cap amunt
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis. Si continues amb la navegació pel web de El Tiberi entenem que acceptes el seu ús. Per a més informació visita la   
Privacidad