L'ou com Balla Tarragona

L’Ou com Balla

Una de les tradicions més curioses en les festivitats de Barcelona i d’altres poblacions de Catalunya és la de l’Ou com Balla. Se celebra per al dia del Corpus, i consisteix a fer ballar, literalment, un ou damunt del broll d’aigua de les fonts situades en els claustres de les esglésies o d’alguns jardins i patis d’edificis públics.

L’Ou com Balla al Claustre de la Catedral de Tarragona

El dia del Corpus Christi

Per si no ho sabies, el dia del Corpus Christi -o Corpus- és (com de costum) una festa catòlica destinada a celebrar l’Eucaristia on els fidels prenen el pa i el vi convertits en el cos i la sang de Jesús.

Els ous de Salvador Dalí

A banda del significat religiós d’aquesta tradició lligada al Corpus, hi trobem també, en l’ou, el simbolisme de la fecunditat, la reproducció i el renéixer d’una nova vida.

I si per algú els ous van representar un nou naixement en la seva vida, aquest és Salvador Dalí, per a qui, més que el renéixer d’una nova vida, el ous van representar la regeneració de la seva obra. Els ous més grans de Catalunya els va parir ell, i amb ells va decorar els exteriors de la casa de Portlligat i de la Torre Galatea  en el Teatre-Museu Dalí de Figueres.

Torre Galatea o Torre Gorgot al Museu Dalí (Figueres)

Els ous, doncs, van passar a ser un dels símbols més representatius de la seva obra. Dalí deia que li recordaven a ulls o fins i tot a pits de dona.

Origen i història de l’Ou com Balla

Hem vist que l’ou pren el mateix significat i simbolisme tant per Dalí com en la tradició de l’Ou com Balla. Però quin va ser l’origen d‘aquesta tradició? Què la va originar?

Tot apunta que el seu origen va tenir lloc a la Catedral de Barcelona entre els segles XV i XVII, segons les fonts, sent la més acceptada la que parla de l’any 1637.

Acompanyat de flors i fruites, l’Ou ballant damunt del raig d’aigua de la font d’un claustre, volia representar, com dèiem, la fecunditat, el renéixer d’una nova vida, així com enaltir l’Eucaristia i emfatitzar, per als fidels, el cos i la sang de Crist.

Però no només se celebra al claustre de la Catedral. L’Ou com Balla també va començar a realitzar-se a Casa de l’Ardiaca, i des de finals del segle XX  s’hi van anar afegint altres llocs, tant de Barcelona com de la resta de Catalunya.

Vols veure l’Ou com Balla?

L’ou com Balla Tarragona

Quan i on se celebra l’ou com Balla?

L’espectacle de l’Ou com Balla es pot gaudir des del dia de Corpus (normalment el mes de juny) fins el següent diumenge, perquè tothom tingui l’oportunitat de veure aquesta curiosa tradició.

Són molts els llocs d’arreu de Catalunya on podràs gaudir de l’Ou com Balla, però si vens a gaudir de la Cuina Tradicional Catalana que oferim a El Tiberi i aprofites per fer una mica de turisme per Tarragona, has de saber que també podràs veure l’Ou com Balla al Claustre de la Catedral de Tarragona.

Catedral de Tarragona

Curiositats de l’Ou com Balla

No et pensis pas que l’ou que es fa servir per fer ballar damunt el broll d’aigua sigui un ou acabat de comprar al súper, o un ou dur. Es un ou de gallina, això sí, que han buidat prèviament fent-li un foradet i han tornat a segellar-lo amb cera per poder fer-lo ballar sense que s’ompli d’aigua mentre giravolta.

I com pot ser que un ou giravolti sobre un broll d’aigua?

Doncs és degut a l’efecte Coandă, un principi físic que es basa en l’efecte de Bernoulli. El que passa és que si sobre una esfera -l’ou, en aquest cas- hi deixem caure un fluid, com l’aigua, gràcies a la seva viscositat tendeix a enganxar-se a la superfície corba.

Al contrari del que passaria si ho féssim amb un material sòlid enlloc d’un fluid, el fluid seguirà la seva trajectòria, adaptant-se suaument a la superfície corba, i l’ou tendirà a anar cap a l’aigua que l’empeny. En el cas de l’Ou com Balla, l’aigua l’estira en totes direccions, abans de caure per l’acció de la gravetat i així el manté en equilibri.

Propietats de l’ou com a aliment

I ja que parlem d’ous, i aquest és el blog del Restaurant El Tiberi de Tarragona: què en saps de les seves propietats alimentàries?

Es diu que l’ou és l’aliment biològicament més perfecte. És un aliment multi vitamínic que ens protegeix davant d’algunes malalties, al mateix temps que redueix el risc de patir malalties cròniques.

Està considerat com un dels aliments imprescindibles per portar una dieta sana i equilibrada, és un aliment natural que no conté conservants ni additius, sense carbohidrats, lactosa ni gluten… què més vols?

La qualitat de la seva proteïna, el perfil dels seus greixos saludable i les vitamines, minerals i antioxidants que conté el fan un aliment únic.

El fals mite de fer pujar el colesterol

L’ou ha estat durant molts anys desprestigiat ja que es deia que feia pujar el colesterol. I sí, si cada dia et menges 3 ous ferrats clar que et puja el colesterol. Però no per culpa de l’ou, més aviat per l’oli a l’hora de fregir-lo.

No només el mite del colesterol és fals, sinó que ha passat, com dèiem, a ser uns dels aliments més recomanats per a les dietes sanes i equilibrades. El colesterol hi és dins l’ou, però no s’assimila tant com es creia ja que depèn de la manera com es cuina i amb què s’acompanya.

L’ou conté força colesterol -al voltant d’uns 200 mg per ou-, però la seva oxidació (la forma en què és dolent per al nostre organisme) es limita amb el tipus de cocció.

A més a més, l’ou conté, de forma natural, la colina, una substància que evita que absorbim el colesterol.

L’ou és l’aliment biològicament més perfecte

Beneficis de l’ou per a la salut

1. Important per a la reproducció reproductiva

La vitamina D i el Zinc que conté són dos nutrients necessaris en la fertilitat femenina i masculina.

2. Intervé en el bon funcionament del sistema nerviós

L’ou és molt ric en lecitina, un compost precursor de l’acetilcolina, un neurotransmissor imprescindible perquè les neurones del sistema nerviós puguin intercanviar-se la informació adequadament.

3. Antioxidants protectors de les cataractes

El rovell de l’ou és ric en pigments carotenoides, sobretot zeaxantina i luteïna, que protegeixen l’organisme de l’oxidació causada pels radicals lliures precursors de problemes cardiovasculars, tumors i de l’envelliment.

Aquests carotenoides contribueixen a reduir el risc i la progressió de les cataractes.

Multitud de receptes amb ou

Ara que ja tens més informació sobre les propietats i els beneficis de l’ou, només cal posar-te el barret de cuiner i cercar alguna recepta que et faci gaudir d’aquest aliment tan complert. Te’l pots menjar de moltes maneres: trencat amb un saltat de verdures i bolets, fent arròs a la cubana, amb una truita del que més et vingui de gust, o un ou dur ratllat (o no) per a complementar una amanida.

Racó d’amanides al bufet d’El Tiberi

I si parlem d’amanides, sàpigues que al bufet lliure d’El Tiberi trobaràs una assortit molt variat d’ingredients frescos -entre ells l’ou dur- amb els que podràs elaborar una amanida tal i com et vingui més de gust.

Vols reservar taula per venir a dinar a El Tiberi? Pots fer-ho trucant al +34 977 24 28 96

T’hi esperem ben aviat!

Desplaça cap amunt
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis. Si continues amb la navegació pel web de El Tiberi entenem que acceptes el seu ús. Per a més informació visita la   
Privacidad