Tota celebració té el seu origen, simbolisme i significat. I com no podia ser de cap altra manera, per Setmana Santa no és pas casualitat que mengem el que mengem i que ho celebrem com ho celebrem.
Per començar: saps quins són els aliments protagonistes durant els dies de Setmana Santa i com aquesta celebració ha influït en la gastronomia catalana?
Ara t’ho expliquem.
Quaresma: període d’abstinència i reflexió
Amb l’arribada de la Setmana Santa culmina el període de 40 dies de Quaresma, que va des del Dimecres de Cendra fins al Diumenge de Pasqua. Aquest, era un període de reflexió i penitència, on tradicionalment també es practicava dejuni i abstinència, perquè els cristians tinguessin temps de preparar-se per a la celebració de la Pasqua
Com a curiositat, la representació d’aquest període el trobem en la Vella Quaresma: una vella arrugada i xaruga amb 7 cames que va perdent d’una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma.
Fruit, doncs, de les prohibicions que imposava l’església als seus fidels durant aquests dies, entre elles el consum de certs productes com la carn, es van haver de reinventar nous hàbits culinaris. D’aquí en sorgiren nous plats i noves receptes que, amb el temps, han esdevingut tot un llegat per a la gastronomia catalana; a grans mals, grans remeis… diuen.
Varietat gastronòmica
Els llegums i les verdures, el peix (amb el bacallà com a protagonista), els ous, i els dolços, són els productes que agafen més protagonisme en la gastronomia tradicional catalana durant la Setmana Santa.
Alguns dels plats més populars contenen tots aquests ingredients cuinats de diferents maneres. Així, per exemple, trobem plats tan coneguts com els cigrons amb espinacs i ou dur, o el guisat de bacallà amb carxofa, panses, pinyons i ou dur. Aquest darrer plat (saludable) el pots venir a tastar a El Tiberi si és que ja se t’està fent la boca aigua només de llegir-ne el nom.
Els dolços
Com en totes les dates senyalades on el menjar és el protagonista i hi ha temps per allargar les sobretaules, hi trobarem els dolços. Si parlem de Setmana Santa, els Bunyols de Quaresma, junt amb la Mona de Pasqua i el Tortell de Rams, són les postres per excel·lència amb les que celebrarem aquests dies de festa.
El seu origen, segons el Gremi de Pastissers de Barcelona, “sorgeix de la necessitat d’endolcir els dies del període quaresmal i fer-lo més passatger”. Amb el temps, els pastissers han anat variant i adaptant les receptes dels bunyols als gustos del consumidor. I ara en trobem de vent, farcits de crema, de xocolata, o de nata: bunyols per a tots els gustos.
El Tortell de Rams i la Mona de Pasqua
Hauràs vist que les pastisseries i forns del teu barri et recorden l’arribada de la Setmana Santa amb 3 o 4 setmanes d’antelació. Els aparadors i estanteries d’aquests comerços s’omplen de figures impossibles de xocolata que fan delir als més petits i als no tant petits.
La tradició marca que el padrí lliurava la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua, en principi després de missa. I acostumava a ser un tortell farcit amb massapà, decorat amb fruita confitada i amb un ou dur, o amb tants ous durs com anys tenia el fillol; no més de 12, coincidint amb l’edat en què es feia la comunió.
Ha estat amb el pas dels anys que les figures de xocolata han agafat tant de protagonisme, i han substituït el tortell per pastissos amb la figura de xocolata com a element central.
La simbologia de la Mona de Pasqua és diversa i admet molts significats segons la regió on es celebra. Però en general, que el padrí lliuri la mona al seu fillol, s’entén com un acte de protecció i aprovisionament. També simbolitza la fi del període d’abstinència de quaresma.
Setmana Santa a Tarragona
Sabies que la Generalitat de Catalunya ha reconegut a tot el conjunt de la Setmana Santa de Tarragona la categoria de Festa d’Interès Turístic Nacional?
La Setmana Santa de Tarragona és una de les més peculiars de la Mediterrània i una de les més rellevants de Catalunya. D’aquí el reconeixement que se li ha atorgat.
La principal característica de la Setmana Santa de Tarragona és que els seus actes i celebracions es desenvolupen en un marc de solemnitat, silenci i tradició.
Entre els Via Crucis i les Processons de les diferents confraries, destaca la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant. Aquesta, ha estat declarada com Element patrimonial d’interès nacional per la generalitat de Catalunya.
Així que si encara no tens res decidit per Setmana Santa però tampoc et vols quedar a casa, per què no vens a Tarragona? Hi trobaràs un munt d’actes per a submergir-te de ple en l’ambient de Setmana Santa, i quan et vingui la gana, només hauràs de passar per El Tiberi i tastar el nostre Bacallà amb cigrons, carxofa i ou dur: típic d’aquests dies.
Si vols assegurar-te lloc per tastar les delícies del nostre bufet de cuina tradicional catalana, millor que facis la teva reserva el més aviat possible TRUCANT AL +34 977 24 28 96
T’hi esperem!