En els darrers anys sortir a fer el vermut ha esdevingut una pràctica força estesa entre els amants de “l’hora del vermut”. És la mateixa beguda –el vermouth– la que dóna nom a l’acció de quedar amb els amics o familiars per anar a prendre alguna cosa abans de dinar; allò d’obrir l’estomac i preparar-lo per a un bon àpat.
Potser pel clima mediterrani, que ens fa gaudir gairebé durant tot l’any de bon temps, o bé perquè som pioners en l’elaboració de vermut, els catalans tenim una gran afició per a l’hora del vermut i ens hem convertit en grans consumidors d’aquest licor amarg elaborat principalment a base de vi, donzell, canyella, sucre i altres herbes que donaran aromes i sabors diferents segons l’elaborador.
ORIGEN DEL VERMUT
Com hem dit, els catalans som d’anar a fer el vermut, i tant se val l’excusa per no saltar-se l’hora del vermut: que si avui fa molta calor, que ja que som a la platja aprofitem i fem el vermut, que ja tinc el dinar fet i podríem anar a fer el vermut, o perquè ens encanta passar una estona distesa entre amics a la terrassa del bar fent-la petar fins l’hora de dinar.
Però t’has parat a pensar mai quin és l’origen del “vermouth”?
La paraula “vermouth” té el seu origen a Alemanya (wermut) i vol dir donzell, que és l’herba que es fa servir com a ingredient principal d’aquesta beguda alcohòlica i que la fa tan especial.
Si tirem molt enrere, la història diu que va ser Hipòcrates qui va inventar el vermut macerant flors de donzell en el vi, obtenint així un “vi d’herbes”. Tanmateix, la medalla a la invenció del vermut, però, hauríem de penjar-la a 2 destil·ladors italians, Antonio i Benedito Carpano. Van ser ells els qui l’any 1786 van inventar el vermut mesclant vi blanc, moscatell del Piamonte i una infusió de més de 30 herbes i espècies donant com a resultat una beguda dolça i fàcil de beure.
TIPUS DE VERMUTS I EN QUÈ ES DIFERENCIEN
Segons el vi que es fa servir com a base en la seva elaboració, les herbes o altres licors i destil·lats que s’hi afegeixen, trobem 4 tipus de vermuts diferents:
- El vermut negre
- El vermut blanc
- El vermut rosat
- El vermut sec
Vermut negre
Conegut també com “rosso”, el vermut negre acostuma a ser de color caoba amb aroma dolç gràcies al caramel i la canyella, intens en boca i lleugerament amarg.
El podem acompanyar amb olives farcides d’anxova, unes rodanxes de taronja i 2 o 3 glaçons per a consumir-lo ben fred.
Vermut blanc
El vermut blanc és el més consumit a nivell mundial. Acostuma a ser més dolç en boca que no pas el negre, no és tan amargant i ofereix una intensitat fresca i suau amb tocs de vainilla, canyella i cítrics.
Igual que amb el negre, te’l pots servir amb un parell d’olives farcides d’anxova, una rodanxa de taronja o llimona per fer-lo més especial i, sobretot, 2 o 3 glaçons perquè sigui ben fred.
Vermut rosat
Rosat o rosé, digues-li com vulguis. No tan consumit com el negre o el blanc, acostuma a ser de color vermell cirera i és més lleuger i sofisticat que els altres. És el vermut cosmopolita, modern, el de les noves generacions, el que encara està per descobrir per a molts.
En podem trobar amb aromes elegants a herbes i caramel i amb tocs de menta. Molt refrescant i suau en boca. Si t’agrada el vi rosat, t’agradarà aquest vermut. Te’l pots prendre amb gel i una rodanxa de taronja a qualsevol hora del dia i el pots fer servir com a base per altres còctels més sofisticats.
Vermut sec
El “dry” o vermut sec és molt semblant al blanc i el seu ús és més habitual en l’elaboració de còctels. Normalment són de color groc pàl·lid i pot semblar molt alcohòlic al primer glop, tot i que després el sabor es torna agradable i vellutat.
Ideal per a combinar-lo amb altres begudes a base de ginebra i llimona.
PRINCIPALS MARQUES DE VERMUTS CATALANS
El passat 1 de juliol es van conèixer els resultats dels 8tens Premis Vinari dels vermuts catalans. Aquests premis posen de manifest la tendència a l’alça del consum de vermut al nostre territori, així com l’increment de cellers elaboradors d’aquest licor. El que ens portarà, si som amants d’aquesta beguda, a trobar-ne cada cop més varietat i de millor qualitat.
Si parlem de marques de vermuts catalans, per cert, pioners a nivell nacional pel que fa a elaboració i exportació, trobem que els de més prestigi es concentren a la zona de Reus i Camp de Tarragona. A continuació et mostrem les principals marques de vermuts catalans:
- Yzaguirre : potser el més històric i reconegut de tots. Elaborat per Bodegas Yzaguirre S.L. a El Morell (Tarragona).
- Olave : un dels clàssics de la zona de Reus elaborat per Oratvin S.L.
- Miró : també elaborat a la zona de Reus per Vermuts Miró, és una altre dels de tota la vida.
- Vermouth Padró & Co: Un dels clàssics elaborat per Padró i família S.L. a Bràfim, Tarragona.
De vermuts n’hi ha molts, d’aquí i de fora de Catalunya. Nosaltres hem fet una selecció dels 4 més coneguts que s’elaboren per la zona de Tarragona perquè creiem en els productes de proximitat i Km 0.
La cuina que oferim a El Tiberi és cuina de mercat, de proximitat, fruit d’escollir els productes que més ens identifiquen com a restauradors de la zona de Tarragona. I amb la beguda, no podíem ser menys.
Per això, si vens al bufet d’El Tiberi de Tarragona o al de l’Hotel Yola d’Altafulla i demanes un vermut, et servirem un Olave Blanc amb una rodanxa de llimona i glaçons perquè te’l puguis prendre ben fred. Amb què l’acompanyis, només depèn de tu.
Què et sembla? T’hi apuntes?